Nieuw domein Nekkersgat

Het renovatieproject van het Domein Neckersgat draait rond drie aspecten: een sociaal-humaan aspect, de architectuur en de natuur.

Op donderdag 22 september 2022 heeft het OCMW van Ukkel een persconferentie georganiseerd om de aanvang van de renovatiewerken aan te kondigen aan het Domein Neckersgat, een van zijn rust- en verzorgingstehuizen. De werf zal drie jaar duren en start officieel op 3 oktober 2022.

Het Domein Neckersgat is een uitgestrekt terrein van 3,82 ha gelegen te Ukkel aan de Achilles Reisdorfflaan 36.

Het is momenteel eigendom van het OCMW van Ukkel, dat het in 2006 overnam van het Instituut voor Veteranen – Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers (hierna NIOOO genoemd), een federale openbare instelling. Er werden aanvankelijk oorlogsveteranen en -invaliden van de wereldoorlogen opgevangen, gehuisvest en verzorgd.

Na de overname van het Domein werd het idee geboren om het gehele terrein te renoveren, te transformeren en uit te breiden, teneinde er alle activiteiten van het OCMW te kunnen groeperen met betrekking tot ouderen: rust- en verzorgingshuis, centrum voor dagverzorging en service-residentie, en dit alles in een zeer gespecialiseerd opvang- en verzorgingscentrum dat toegerust is met de nodige technologieën die noodzakelijk zijn voor de opvang van bewoners met geriatrische of neurodegeneratieve aandoeningen.

Op sociaal-humaan vlak ambieert het Domein de opvangkwaliteit te verbeteren door levensruimtes te creëren die beantwoorden aan de erkenningsnormen (GGC, brandveiligheid, enz.), de bewoners individuele kamers aan te bieden en enkele gemeubileerde tweepersoonskamers voor koppels (met sanitaire ruimtes en de mogelijkheid om eigen meubels te plaatsen om zich thuis te voelen), de toegankelijkheid en plaatsing van PBM mogelijk te maken en de lokalen en buitenruimtes te beveiligen.

Het welzijn van het personeel gaat feitelijk hand in hand met het welzijn van de bewoners, hetgeen de prioriteit van het project is. Er zal derhalve bijzondere aandacht worden besteed zowel aan de gezelligheid in de voor bewoners toegankelijke ruimtes (gemeenschappelijke ruimtes op elke verdieping, ontvangstruimte op de gelijkvloers van het hoofdgebouw, de eetzaal, de bar en het terras om familie en vrienden te ontmoeten), als aan het maximaal comfort van iedere persoon: modernere, kwalitatieve werkruimtes met veel licht en ruimte… Het architectonische aspect van het project is globaal ontwikkeld om een binnenklimaat te creëren waarin het persoonlijk comfort van de bewoners en de personeelsleden voorop staat.

Het OCMW streeft ernaar zijn opvangfilosofie van bejaarde personen voort te zetten en een verzorgingsplek te creëren en te doen leven. Maar niet alleen! Het gaat erom een thuis te bieden waarin de nadruk ligt op het woonkarakter, zodat intimiteit en collectiviteit kunnen samengaan, in functie van het moment en de plek (combinatie van privévertrekken en collectieve ruimtes). Het idee is een ontmoetingsplaats te creëren waar alle interveniënten worden beschouwd als partners.

Tot slot biedt het park van het Domein met zijn ligging in een residentiële wijk de bewoners en de personeelsleden een leef- en werkruimte in een gastvrije, kalme en groene omgeving.

Samengevat stellen de renovatie van het terrein en de inrichting van de nieuwe ruimtes de directie, het personeel en de bewoners in staat hun project te doen leven, zodat iedereen zijn mogelijkheden kan ontwikkelen en de bewoners zelfstandig kunnen blijven wonen binnen een kader waarin persoonlijk welzijn en een dynamisch collectief leven samengaan, en dit alles in een veilige ruimte.

Partners in dit renovatieproject van het Domein Neckersgat zijn het architectenbureau archipelago en de aannemers Jacques Delens en Socatra.
Voor meer informatie, zie het persdossier van archipelago :

archipelago-press-release-NL.zip

BETA VISUALS-2209-NURSING HOME-01_Aerial
BETA VISUALS-2209-NURSING HOME-03_Gallery
Spring naar de inhoud